![[Resim: 3525402.jpg]](https://cdn.iha.com.tr/Contents/images/2020/52/3525402.jpg)
“Filipinler'de yapılan bir çalışmada da Covid-19 ile enfekte olmuş 212 hastanın serum vitamin D düzeyleri ile klinik seyirleri arasındaki ilişki incelenmiş, sıradan 23.8ng/ml olan serum vitamin D düzeyinin kritik vakalarda asgari, hafif vakalarda en yüksek olduğu, D vitamini durumunun hastalığın klinik seyri ile kayda değer derecede ilişkili olduğu gösterilmiştir. Vitamin D düzeyindeki artışın klinik sonuçları iyileştirebileceği, en kötü sonuçları hafifletebileceği, azalmasının ise klinik sonuçları kötüleştireceği belirtilmiştir.”
Covid-19 ve öteki enfeksiyon hastalıklarından korunmak için kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmanın, bunun için de D vitamini düzeyinin olağan sınırlar içinde olmasının önemine dikkat çeken Garipağaoğlu, enerjik bir bağışıklık için yeterli ve değişik türden besinlerin tüketilmesi gerektiğini, adi bir D vitamini düzeyi için de güneş ışınlarından yeterince yararlanılması, eksikliğinde doktor kontrolünde destek alınması ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin tüketilmesinin yardımcı olacağını ifade etti. Garipağaoğlu, “Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi Türkiye‘de de D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir ve benzerleri bulunmaktadır” dedi.
iha