Bol miktarda C vitamini, organik asit ve sitrik asit ihtiva eder. Ahududu şurubu çok kıymetli bir devadır. Ateşi düşürür. Vitamin kaynağıdır.
ARMUT:
Elmanın kardeşi olarak adlandırılmıştır. Armudun birçok çeşidi vardır. Kalori değeri elmadan fazladır. Kompostosu, hastalar için çok faydalı bir serinleticidir. Armut kan yapar. Sinirleri kuvvetlendirir. Armut A-B1-B2-B6 ve C vitaminleri ihtiva eder.Böbrek ve mesane kumlarını döker.Tansiyonu düşürür.Kabızlığı giderir.100 gram armut 60 kalori verir.
AYVA:
Çok güzel bir kokusu olan ayva pişirilerekde yenebilir.Ayva A-B1-B2- ve C vitaminleri ihtiva eder.Kusmayı önler,ishale çok iyi gelir.Bağırsak gazlarını izale ettiği gibi ağız kokusunuda giderir ayva
BÖĞÜRTLEN:
Olgun böğürtlen birçok vitamini ihtiva eder. Böğürtlenin sıkılması ile elde edilen suyu hastalara kuvvet ve kudret verir. Yapraklarındada C vitamini vardır. 100 gram böğürtlen 50 kalori verir
ÇİLEK:
Çilek nikriz hastalığına çok iyi gelir.Bilhassa çilek yenirken maden suyuda içilmelidir. Yapraklarından da yapılan çay da şifa kaynağıdır. Çilek Avrupaya 18. Asırda gelebilmişdir. A-B1-B2-B6-C-K- vitaminleri ihtiva eder. Ayrıca protein,şeker,meyve asidi,demir,fosfor,sodyum, ve potasyum bakımındanda zengindir. Bu bakımdan kansızlığa çok iyi gelir. Bağırsak rahatsızlıklarını tedavi eder. Ayrıca idrar söktürür. Çilek ateşi düşürür. Günde 1 ila 1,5 kg çilek yenirse 500 kalori verir. Zira 100 gram çilek 40 kalori verir. Mayıs ayında yapılacak(cilek kürü)vücudu dinçleştirir. şişmanlığı önler.Çilek kürü esnasında çilekle birlikte sadece pirinç lapası ve buğulanmış sebze yanmalidir. Çilek ayrıca damarları genişletir.Kalp adelesini kuvvetlendirir. Kan yapar.
Sağlıklı günler