Akdut, karadut ve kırmızı dut olarak 3 çeşidi vardır. Dut A-B-C vitamini ihtiva eder.Şurubu ağız ve boğaz hastalıklarına çok iyi gelir
ELMA:
Elma çok miktarda demir ihtiva eder. Bu bakımdan kansızlıkdan muzdarip olanlara bol miktarda alınmasi tavsiye edilir. C vitamini bakımından da zengindir. 100 gram elma 10 miligram C vitamini ihtiva etmektedir. Ayrıca bol miktarda A-B1-B2 ve PP vitamini ihtiva eder.Elma asidi sinirleri teskin eder, kuvvetlendirir. Elmanın demir ve C vitamininden başka ihtiva ettiği vitamin, minarel ve aktif maddeler şunlardırrotein, yağ, elma asidi, karbonhidrat, potasyum, fosfor, magnezyum, nikotinamid (az). Midesi zayıf olanlara kızartılmış elma bilhassa tavsiye edilir. Yatmadan evvel yenilebilir. Elma karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakları teskin eder.Kalb çarpıntılarını giderir.Cilde güzellik ve tazelik verir.Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, özellikle ishalde elma rejimine başvurmada büyük fayda vardır. Her iki saatte bir elmayı daha iyisi kabuğunu soymadan rendeleyin fakat bu arada hiç bir şey yemeyin.Elma bağırsaktaki zehirli maddeleri bir sünger gibi emer ve hemen bağırsaktan dışarı atar.
ERİK:
Dünya üzerinde 100 çeşit erik cinsi vardır.Kompostosu yapılır, kurutulur, taze olarak yenilir. Midesi zayıf olanlara taze erik dokunabilir. Kuru erik çok müessir bir müshildir. Akşamdan su içine bırakılıp sabahleyin aç karnına yenilebilir.Suyu içilir. Eriğin çekirdeğinde(ASİT HİDROSİYANİK)adlı bir zehir vardır.Çocukların çekirdeğini kırıp yemeleri tehlikeli neticeler verebileceğinden çok dikkatli olmak gerekir. 100 gram taze erik 35, 100 gram kuru erik ise 295 kalori ihtiva eder. Erikde bol miktarda B1-B2-B5 ve C vitamini vardır. Taze erik romatizma nikris hastalığı ve damar sertliğine çok iyi gelir.
GREYPFRUT:
Bol miktarda C vitamini ihtiva eder. Sabahları aç karnına içilen bir bardak greypfrut suyu sıhhat kaynağıdır.Gün boyu vücut için gerekli C vitamini verir. Soğuk algılığından korur.100 gram greypfrut 32 kalori ihtiva eder.
SAĞLIKLI GÜNLER