15 günde olumlu sonuç
Olumlu etkileri 15 gün sonra görülmeye başlanan radyosinevektomi tedavisinin başarı oranı yüzde 60 ila 80 aralığında değişiyor. Anesteziye ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebilen çare, diz, kalça ve el parmakları gibi vücudun bambaşka bölgelerindeki eklemelere de uygulanabiliyor. Radyonüklid tedavisinin YDÜ Hastanesi'nde uygulanmaya başlamasıyla, ilk önce Türkiye elde etmek üzere birçok yabancı ülkeden, Sinovial Kondromatozis hastası çare almak üzere KKTC'ye gitmeye başladı.
Yurt dışından KKTC'ye gelen hastalara uygulanan işlemlerle ilgili hastanenin Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Arslan, daha önce Türkiye'de farklı tedavi yöntemleri deneyen ama netice alamayan hastaların radyonüklid tedavisi için ülkemize geldiğini ve uygulanan tedavi sonrası sağlıkla taburcu edildiklerini söyledi.
“Çare yönteminin yüzde 80'e ulaşan yüksek bir galibiyet oranı var”
Nadir olarak görülse de epeyce bıkkınlık verici bir eklem hastalığı olan Sinovial Kondromatozis ve Pigmente Nodüler Sinovitis'in sebep olduğu sızı ve şişlik nedeniyle oluşan hareket kısıtlamasının hayat kalitesini büyük oranda azalttığını söyleyen Prof. Dr. Nuri Arslan, radyonüklid tedavisinin cerrahi ile başarı elde edilemeyen veya tekrar olasılığı yüksek olan hastalar için bir umut ışığı oluştuğunu açıklama etti.
Nuri Arslan hem , “Tedavinin birincil aşamasında eklem içerisinde biriken akışkan boşaltılıyor. İkinci adımda ise enjeksiyon yöntemiyle, ekleme radyoaktif hap ile birlikte steroid ve serum fizyolojik verilerek radyoaktif ilacın eklem içerisinde eşit bir şekilde dağılımı sağlanıyor. Tedavinin başarı şansı, hastalığın kroniklik derecesine, sinoviyal membranın kalınlığına ve daha önce yapılan cerrahi müdahalenin başarısına da tabi olarak, yüzde 80'e kadar ulaşabiliyor. Hastaların ağrılarının ve eklem şişliğinin tedavi sonrasında 2 ila 3 haftada azalmaya başlaması bekleniyor. İlk tedaviden tatmin edici sonuç alınamaması durumunda 6'ıncı aydan sonra operasyon tekrarlanabiliyor. Tedavi yanıtı 1 ay sonradan yapılacak klinik tetkik ve MR kontrolü ile yapılıyor” şeklinde konuştu.
iha