Malzemeler
3 adet patates
2 adet pırasa
3 adet havuç
2 adet domates
1 küçük baş kereviz
4 yaprak lahana
2 çorba kaşığı Teremyağ
1 baş soğan
4 su bardağı su veya et suyu
1 kaşık un
Tuz, biber
Tarif
Bütün sebzeleri ayıklayıp, yıkayın. Küçük küçük doğrayın. Bir tencereye Teremyağ ve ince kıyılmış soğanı koyup, orta hararetli ateş üzerinde kavurun. Soğanlar yumuşayıp ölünce, bir çorba kaşığı un katıp bir iki defa karıştırın. Patatesler hariç ufak ufak doğradığınız sebzeleri ve küp doğradığınız kabuğu soyulmuş domatesleri, soğanların içine atın. Üzerine gerekli suyu koyup, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler yumuşayınca patatesleri ilave edin, (patates çabuk piştiğinden en son ilave edilir). Patatesler de pişince sıcak sıcak ikram edin.
2)MANTAR DOLMASI
Malzemeler
100 gr. kıyma, 12 adet iri mantar, 2 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı Teremyağ ,4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar, Yarım limon, Karabiber, Tuz
Tarif
• Mantarların sap kısımlarını çıkarın, limonlu suda bekletin.
• Tencerenin içine Teremyağ, kıyma, zar şeklinde doğradığınız soğanları, karabiber ve tuzu atıp kavurun.
• Mantarın içine kavrulmuş kıymadan koyun.
• Fırın kabına yerleştirin.
• Her birinin üstünü rendelenmiş kaşar peyniriyle kapatın.
• Fırın kabına 1 bardak su ilave edin.
• Pembeleşene kadar pişirin.
• Kırmızı toz biberle süsleyin.
Not
Kıyma yerine tavuk da kullanabilirsiniz.
3)ARPA ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler
1 bardak arpa şehriye, 2 bardak bulgur, 2 yemek kaşığı Teremyağ , 3 bardak et suyu, Tuz
Tarif
• 2 kaşık Teremyağ ile birlikte arpa şehriyeyi pembeleştirin.
• Şehriyeler pembeleşince bulguru ilave edin.
• 2-3 dakika karıştırın.
• Üzerine et suyu ve tuz ilave edin.
• Suyunu çekince altını kapatın.
• Pilavı karıştırıp havalandırın.
• 10 dakika sonra servise hazırlayın.
4)İRMİK HELVASI
Malzemeler
250 gr Teremyağ
500 gr irmik
50 gr çam fıstığı
4,5 su bardağı kaynar su
3,5 su bardağı toz şeker
Tarif
Geniş ve derin bir tencerede 250 gr Teremyağ eritin. 500 gr irmiği ve 50 gr fıstığı tencereye koyun ve orta ateşte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun. Fıstıklar pembeleşince 4,5 su bardağı kaynar suyu azar azar (dikkatlice) tencereye ekleyin. 1-2 dakika karıştırın. En son 3,5 su bardağı toz şekeri ekleyin. Karıştırarak suyu tamamen çekmesini sağlayın. Altını kapatıp, 15-20 dakika dinlendirdikten sonra üzerlerini servis yapın.