Resimlerin büyük hali için üzerlerini tıklayın
Reçellik güllerin acilen bütün zamanı. Eğer reçellik kokulu güllerden bulabiliyorsanız ve gül reçelini çok seviyorsanız bu tarifi mutlaka yapmalısınız. Yerken buram buram gül kokan bir reçel... bununla birlikte gül şerbeti de yapıp yaz sıcaklarında serin serin içebilirsiniz.
Bizim reçelin gülleri halamların bağından, reçelin yapımı ise babama ait.
Gül Reçeli
Malzemeler:
1.5 su bardağı reçellik kokulu gül yaprağı2-3 renkli gül yaprağı (renk vermesi amaçlı)6 su bardağı şeker3 su bardağı sulimon tuzu
Hazırlanması:
Bir cezveye gülleri alıp üzerine 1 su bardağı suyu dökün ve ağzı kapalı* olacak şekilde ocağa alın. 15 dk. kısık ateşte kaynatın. Kapatmaya yakın dere kaşığının ucu ile limon tuzu** atın.Güllerin altını kapattıktan daha sonra ağzını açmadan bekletinBir tencerede 6 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu karıştırarak eritmeye başlayın.
Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca dere kaşığının ucu ile limon tuzu atın.Arkasından suda kaynattığınız gülleri tencereye dökün.Bu kaşırım birlikte biraz daha kaynasın. Reçel kıvamına gelince yani suyu sünmeye başlayınca altını kapatın.*: Güllerinin ağzının kapalı kaynatılması manâlı. Bu şekilde hoş gül kokusunun kaybolmaması sağlanıyor
**: Limon tuzunu atmadan önce rengi açık oluyor, limon tuzu hoş bir renk almasına sebep oluyor.
Gül Şerbeti
Yukardaki tarifteki gibi yapılır fakat güller kaynatıldıktan sonradan gül yaprakları süzülüp yalnızca suyu kullanılır.