You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Çalışkan Üye
Ceviz Reçeli
[Resim: ceviz_receli.jpg]

Bu sene mutfağımı değişik lezzetlere açtım. Böylece ayrıca tadarak merakımı gideriyorum keza de öğrenmiş oluyorum. Bunlar daha önce yemediğim şeyler olduğu için gerçeğe ne değin ulaşıyorum tamamiyle bilemiyorum ama yeni bir şeyler öğrenmek ve burada bunlara yer saptamak oldukça zevkli.

Ceviz reçeli de tatmayı çok istediğim bir lezzetti. Gaziantep'de bulunabilecek bir yer var mı bilmiyorum, ben görmedim. Hatay'da çok oluyor oraya da gitmek talih olmadı. Ben de ozaman ben yapayım ceviz reçelini diyordum ama ham ceviz bulamıyordum. Bu yıl bu dileğimi çocuklar duymuş olacaklar ama halamların bono evinde bir aile toplantısında birkaç ufaklık evin üst katına çıkıp oraya ulaşan ceviz ağacı dallarından bir miktar ceviz koparıp etrafa atmışlar. Ben de nerelere attıklarını öğrenip dikenli çalılara ve Erdem'in ağlamalarına rağmen özen ile topladım bütün cevizleri. Hepi topu 23 adet cevizdi fakat benim işimi fazlasıyla görecekti.

Eve getirdikten sonra 2 gün beklediler, yukardan toprak üzerine atıldıkları için bazı yerlerinde bere- yara vardı bekleyince o kısımlar kararmıştı. Canım biraz sıkıldı fakat elime hiç geçmeyebilirdi düşüncesi ile 2 fire vererek, bazılarının zarar görmüş yerlerini bıçakla temizleyerek 21 tane cevizimi soyup hazırladım.

1 hafta boyu heyacanla sularını değiştirdim. Kireç kaymağı için hırdavatçılardan ve boyacılardan sönmemiş kireç aradım. Meğer sönmemiş kireç inşaatlarda kullanılan bildiğimiz toz halindeki kireçmiş (top halde olanları da var ama toz olanını kullanıyoruz). Hani şu iri kağıt torbalarda olanlardan. Bir inşaattan eksik miktarda isteyebilirsiniz yani.

Reçel yapma öncesi bütün işlemler bittiğinde reçele şekil değiştirme kısmında kafam fazla karıştı. Çünkü elimdeki bir kaç tarifte bu kısımda öbür bir kaç şey vardı. Kafam pek karışmış olacak ki yanlış yaptım ve önce duru suda haşlayıp yumuşatmam gereken cevizleri,acele etmemin de etkisi ile, yelken direği şekerle birlikte kaynatmaya başladım. 1 saat dolmadan şeker reçel kıvamına gelmişti ama cevizler hala çok sertti. Orada hatırladım cevizleri önceden haşlamam gerektiğini. Şekerden aldım duru suda haşlamaya başladım.

Cevizlerim toplamda 3 saat (yarım saati düdüklüde) pişti fakat bütün olması gerektiği dek yumuşak olmadılar. Ben olmadı bunlar diye üzülüğ tarifi koymamayı düşünürken daha evvelden ceviz reçeli yemiş bir arkadaşım tadınca bunların gayet güzel olduğunu sadece normalinden azıcık daha sert olduğunu söyledi. Ben de ozaman fotoğrafını çekip yayımlamaya karar verdim.

Ceviz reçeli için cevizlerin mayıs sonu-haziran başı yığılmış olması gerekiyor. Bir kürdan batırdığınızda içine giriyorsa yapılabilir demekmiş. Bu sene bundan böyle geçti lakin gelecek sene yapmak isterseniz zamanını geçirmeyin.

Benim cevizim 21 taneydi şekeri ona tarafından ayarladım. Kreç kaymağını da 100 gr. kireçten hazırladım kullandığımdan daha fazlası kaldı. Ben de plastik bir şişeye koyup kaldırdım. Onunla da patlıcan ya da ham incir reçeli yapmayı düşünüyorum.

Ceviz reçeli

Malzemeler:

72 adet ham ceviz (mayıs sonu-haziran başı yığılmış)1 kg. toz şekersu ve 4-5 karanfil



Kireç kaymağı için:

500 gr. sönmemiş kireç (inşaatlarda kullanılan toz halde olanlardan)10-12 lt. su



Hazırlanması:

Kireç kaymağının hazırlanması:

Sönmemiş kireçi derin bir barbar alıp(ben çelik tencere kullandım) üzerine yavaş yavaş suyu ekleyin. Bu sırada dikkat edin meydana çıkan dumanı solumayın.

Tüm suyu ekledikten sonra kaşıkla karıştırıp kireci suyun içinde eritin.

Bir gece bekletip kirecin suyun dibine çökmesini bekeyin.

Tencerenin dibinde kireç birikmiş üzeri ise durulmuş su olacak

Suyu bulandırmadan dikkatlice başka bir kaba aktarın. Kireci dökün. Aldığınız su kireç kaymağı.

Plastik şişelerde muhafaza edebilirsiniz. Ama üzerine not düşmeyi unutmayın!

(Yukardaki Fotoğraf kireç kaymağıdır)

Ön hazırlık:

Cevizlerin yeşil kabuğunun en üstteki tabakasını ince bir şekilde soyun. İki başına bıçak ile indirimli atın ve üzerini geçecek değin su doldurup beklemeye alın. (Cevizin bekleyeceği barbar boyası çıkacağından ona göre seçin)

7 gün her tarafında sabah akşam suyunu değiştirin. Bu sürede cevizin acısı gidecek. 7 gün sonunda cevizi veya suyu dilinize değirerek acısı gitmiş mi diye denetleme edebilirsiniz

Acısı gitmiş cevizleri bu sefer kireç kaymağında bekletin. 5-6 saat beklemesi yeterli olacaktır.

Kireç kaymağından aldıktan daha sonra bol su ile 3-4 kez elinizle ovarak, en ince ayrıntısına kadar kireci gidene dek yıkayın

(Yukardaki fotoğraf 7 gün suda bekletilerek acılığı gitmiş cevizlerdir)

Ocakta su kaynatın, yanınıza da bir vahşi soğuk su alın, içine bir miktar limon sıkın veya limon tuzu atın.

Cevizleri kaynar suya atıp 5 dk kaynattıktan sonradan kevgir ile alıp soğuk su doymuş vahşi aktarın.

(Bu işlemi arka arkaya 4-5 sefer suları her seferinde değiştirerek tekrarlayın)

Reçel yapımı:

Cevizin ön hazırlığı tamamlandı. Bu aşamadan sonradan reçel haline gelmesi var.Ocakta bitmiş su kaynatın ve cevizleri bu suya atıp cevizler yumuşayana değin haşlayın (Devletşah'ın tarfinde bu vakit 45 dk.)Açlık ederseniz cevizlerini kesilmiş yerlerine badem,fıstık gibi şeyler yerleştirin.Şekeri ayrı bir tencereye alın ve üzerini örtecek dek su ilave edip ocağa koyun. 10-15 dk. kaynadıktan daha sonra cevizleri ve 4-5 karanfil ekleyin (çubuk tarçın da koyabilirsiniz).Reçel kıvamına gelince (kaşığa suyundan alıp yeniden akıttığınızda son damla sünüyorsa olmuştur) yarım limon suyu sıkıp altını kapatın.
Son Düzenleme: 11-22-2020, 08:14 AM, Düzenleyen: BilaxiS.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.