![[Resim: 3534977.jpg]](https://cdn.iha.com.tr/Contents/images/2021/53/3534977.jpg)
“Hayvan çalışmalarında mRNA aşılarında herhangi bir etkilenmenin söz konusu olmadığı ortaya konmuş durumda” İngiltere'de, virüsün bu değişim geçirmiş hali hakkında incelemelerin hala devam ettiğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Gerçekten İngiltere'de bu genom çalışmalarını yürüten konsorsiyumun raporunda bu açıkça yazmakta. Burada bilhassa Kasım ayının ikinci yarısından itibaren, daha önce bu değin sık rastlanmayan mutasyonların sıklıkla rastlanır olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu bilgi paylaşılırken de şu noktaya dikkat çekildi; acilen elimizdeki kanıtlar, aşı çalışmalarının bu mutasyonlardan etkilenip etkilenmeyeceğine dair bize bir veri sağlamıyor. Nitekim evvelden yapılmış bir takım hayvan çalışmalarına bakıyorsunuz, bu denek hayvan çalışmalarında bu mutasyonun olduğu deney hayvanlarında aşı uygulanan; bilhassa bu rekombinant tipi aşılarda, yani mRNA aşılarında herhangi bir etkilenme söz konusu olmadığı ortaya konmuş durumda” ifadelerini kullandı.
“Bu da gerçekten virüsün bulaştırıcılığının arttığının bir emaresi olarak kabul ediliyor” İngiltere'den yapılan açıklamalara tarafından mutasyon sonrasında Covid-19 virüsünün daha bulaşıcı ışık halkası geldiğini belirten Doç. Dr. Kayıpmaz, “Burada aynı zamanda bu mutasyonların klinikte hastalığın ağırlığı, şiddeti veya öldürücülüğü ile ilgili etkisinin olup olmadığı da bilinmiyor. Yalnızca hemen elde olan manâlı bir bilgi var bu rapor doğrultusunda. Özellikle bu bilgi, Birleşik Krallık'ta kasım ayı içerisinde artan Covid-19 vakalarından sorumlu tutulmuş durumda. Bu nedir; virüsün diken proteini denilen spike proteininde, bilhassa de bu almaca bağlama bölgesi diyerek Türkçeleştirebileceğimiz ‘receptor binding domain' alanında gerçekleşen bir mutasyon neticesinde insan vücuduna, bu ACE-2 resöpterleri aracılığıyla daha kolay tutunabildiği ve gözenekli olan içerisine daha kolay girebildiği teorisine dayanıyor. Bu da fiilen virüsün bulaştırıcılığının arttığının bir emaresi olarak kabul ediliyor” diye konuştu.
“Bu değişim virüsün kişiler arasındaki bulaştırıcılığını artırır yönde bir değişim” Değişim sonrasında Sağlık Bakanlığı'nca birçok kararın hızla alındığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, "Evet bir değişim var ve virüste ortaya çıkan bu mutasyon, virüsün kişiler arasındaki, hastalığın kişiler arasındaki bulaştırıcılığını artırır yönde bir değişim. Fakat şu an da klinikte bunun ne derece etkisi olduğunu elimizdeki veriler gereğince bilmiyoruz. Fakat biz tedbirleri artırmak durumundayız. Ne gibi; işte ülkemize İngiltere'den, Danimarka'dan Güney Afrika'dan, Hollanda'dan gelen uçuşların durdurulması gibi. bununla birlikte ülkemize yurtdışından varmak isteyen kişilerin son 72 saatte PCR testinin yapılmış ve olumsuz olması zorunluluğu gibi” biçiminde konuştu.
“Şu an için paniğe kapılmamıza gerek yok” Güney Afrika kaynaklarından yapılan açıklamanın virüs mutasyonunun oradaki ayrı bir etkisi üzerine olduğunu kaydeden Kayıpmaz, “Güney Afrika'daki sonuçlarda yeni bir semptom bulduklarını açıkladı, Güney Afrika'nın devlete ait makamları. Bu mutasyonun gençlerde daha sık görüldüğü ve altta yatan kronik hastalığı olmayan kişilerde daha şiddetli bir rahatsızlık tablosuna yol açabileceğini bildirdiler ama dediğim gibi gerek Güney Afrika'da olsun lüzum Birleşmiş Krallık'taki, İngiltere'deki durum olsun. derhal kliniğe yansıması ile ilgili açıklama yapmamız için erken durumlar. Bu mutasyonlar kliniğe ne şekilde yansıyacak görmek ve ummak durumundayız. Şu lahza için paniğe kapılmamıza gerek yok. Fakat boş da veremeyiz bu durumu. Biz yine rehavetle panik arasında dengeli bir çizgide, elimizdeki en güçlü araçlar olan; maskemizle, somut mesafenin korunmasıyla, temizlikle, kalabalıktan kaçınmayla bu yeni mutasyonla da başa çıkabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
Utku Şimşek - Erdinç Türkcan
iha