Adıyaman, mutfağı yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli ve tadı bakımından kendine has zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Güneyanadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında yemeklerin yanında değişik salatalar da yenir. Adıyaman yemeklerinin kendine özgü damak tadı vardır. Lezzete önem verilir.
Adıyaman Yemeklerinin Başlıcaları :
Çorbalar
Meyir Çorbası
Alaca Çorbası
Malhıta Çorbası
Tarhana Çorbası
Mercimek Çorbası
Yoğurtlu Çorba
Un Çorbası
Dövme Çorbası
Pıtpıtı Çorbası
Sebze Yemekleri
Adıyaman Tavası
Parmak Kebap
Dolma-Sarma
Yeşil Fasulye Sulusu
Dövmeç
Pilavlar
Karıştırmalı pilav
Kavurmalı Pilav
Mercimekli pilav
(Bütünmercimekle yapılacak)
Şahreli (şehriyeli) pilav
Tavuklu pilav
Meyhane pilavı
Domatesli pilav
Ciğerli pilav
Köfteler
Kavurmalı sıcak köfte
Kel köfte
Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte
Ekşili köfte
Pideler
Kavurmalı hıtap
Ot hitabı
( körnıen, nanecük, haldar v.s)
Peynirli ekmek
Tava kılloru
Semsek
Besmet (Peksimet)
Bazlama
Taplama
Katmer
Mancalar (Salatalar)
Yarpız (Yarpuz) mancası
Pirpirim salatası
Patates salatası
Cacıklar
Pirpirim cacığı
Kabak cacığı
Marul cacığı
Yarpız (Yarpuz ) cacığı
Tatlılar
Tene helvası
Top helvası
Nişe bulamacı
Şilik
Heside
Aşure
Kesme
Peynirli irmik helvası
Kaşık tatlısı
Burma Tatlısı