Adana mutfağının bir bölümü unutulmaya yüz tutmuş durumda. Geleneksel yemeklerin bir bölümü nadiren yapılıyor. Bu yemeklerin yapılışını bilenler yavaş yavaş azalıyor. Yemeklerin bir bölümü de anılarda kalmış durumda. Şehrin hemen hemen bütün lokantalarında kebap kültürü hakim. Sulu yemeklerin bulunduğu lokantaların sayısı da oldukça az. Şehirde, geleneksel yemeklere ancak evlerde rastlanıyor.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Erman Artun'un yaptığı yemek kültürü araştırmaları Adana mutfağında kebabın hükümdar olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Adanalı, evinde hamur işleri, etli ve sebzeli yemeklere daha fazla yer veriyor.
Adana mutfağında ayrıca tat vericilerin önemli bir yeri var. Bunlar arasında maydanoz, nane, kırmızıbiber, kırmızı pul biber, sumak, karabiber, kimyon, süs biberi, kekik, nar ekşisi, soğan, sarımsak sıralanabilir.
Adana yemeklerinin en büyük özelliği bol yağlı, salçalı, baharatlı ve koyun etli olması. Yörede bulgur ve un en fazla kullanılan malzemelerin başında geliyor. Bol yağlı koyun kıymasından yapılan "kıyma" adı verilen Adana kebabı ve içli köfte özel günlerin ve Kurban Bayramının vazgeçilmez yemeği. Kebabın yanında içecek olarak şalgam tercih ediliyor. Adana mutfağında özellikle maydanoz, nane, süs biberinin tatlandırıcılar arasında özel bir yeri var. Ayrıca pul biber, sumak, karabiber, kimyon, kekik, salça, nar ekşisi, limon, turunç, soğan, sarmısak çok kullanılır. Adana'da pek çok sebze yemeği çeşidi bulunuyor. Bunlar etli, soğanlı domatesli, salçalı olarak pişirilmekte. Sebzeler haşlanmış olarak et yanına konmaz. Yağa çok önem verilir, sütten elde edilen yağların yanı sıra iç ve kuyruk yağları da kullanılır.