You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ağız ve diş sağlığı, psikolojiyi de etkiliyor!

Ağız ve diş sağlığı, psikolojiyi de etkiliyor!

Çalışkan Üye
Ağız ve diş sağlığı, psikolojiyi de etkiliyor!
[Resim: 3495045.jpg]Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Bahadırlı, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'na özel açıklamalarda bulundu. Ağız ve diş sağlığının, sadece diş ve diş eti dokularının sağlığı açısından değil, genel sistemik sağlığın sürdürülmesi açısından da büyük önem taşıdığını bildiren Dr. Bahadırlı, ülkemizde ağız ve diş sağlığının, toplum kadar gereken önemi görmediğini ifade etti.

Dr. Bahadırlı, ağız ve diş sağlığı denilince yalnızca dişlerin değil, bununla birlikte onları çevreleyen ve ağız boşluğunu oluşturan tüm dokuların bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini hatırlatarak, ''Bu yapıların hastalıksız olması gerektiği unutulmamalıdır. Birbirleriyle çok iyi bir denge içerisinde çalışan bu yapılardan herhangi birinin sağlığının bozulması, bu dengenin bozulmasına niçin olacaktır'' dedi.

Psikolojik olarak da etkiliyor

Diş ve diş eti hastalıklarının kendisiyle sınırlı kalmayan bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Bahadırlı sözlerine şöyle devam etti;

''Diş ve onu çevreleyen dokuların yıkımıyla, ilk olarak ısırma ve çiğneme fonksiyonunun bozulmasına neden olarak beslenmenin etkilenmesine, konuşmanın bozulmasına ve estetik olarak kişiyi rahatsız eden durumların ortaya çıkmasına, hatta; kişinin psikolojik olarak bu durumdan etkilenip, sosyal açıdan kendini izole etmesine neden olabilir. Ayrıca; diş ve diş eti hastalıklarına neden olduğu aşina bir takım mikroorganizmaların, değişik kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi çoğu sistemik durum ya da hastalıkla ilişkili olabileceği bildirilmiştir. öte yandan; bir takım sistemik hastalıkların belirtileri de ağız içinde ortaya çıkabilir. böylece, 6 ayda bir ahenkli yapılan dişçi kontrolleri, ağız ve diş sağlığının korunması açısından büyük tartı taşımaktadır. Çünkü ahenkli kontrollerle, önemli sonuçlara yol açabilecek bazı hastalıklar, erken dönemde tanı edilebilir ve tedavi edilir.''

Son yıllarda ülkemizde bilhassa, koruyucu diş hekimliği uygulamalarının arttığını açıklayan Bahadırlı, ''Ağız dokularının sağlığı bozulmadan, mevcut sağlığın devam ettirilmesi için araştırmalar yük kazandı. 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası da bu çalışmaların daha da vurgulandığı dönemler olarak farkındalık oluşturmaktadır. Burada manâlı nokta; bireylerin ağız ve diş sağlığına siklet vermesini karşılamak, uyumlu kontrollerini aksatmamalarını sağlamaktır. Lütfen, bunları dikkatsizlik etmeyelim'' önerilerinde bulundu.

iha

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Forumki.Com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.